Nieuwsbericht

Een flinke dip in de meubelindustrie

Profielfoto van Kees Hoogendijk
21 september 2023 | 4 minuten lezen

Bron: Binnenwerk Online, door Tamara Brouwers

Het personeel is het kapitaal, investeer hierin!

De meubelbranche heeft te maken met een serieuze arbeidsmarkt-uitdaging, zo zegt Kees Hoogendijk, directeur van Koninklijke CBM (branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie). “Het kan in 2023, en het jaar daarna, nog wel eens moeilijk worden in onze branche. Het is daarom belangrijk om permanent contact met het scholenveld te onderhouden en ook te blijven investeren in je personeel.”

Als branchevereniging weet CBM bij uitstek wat er in de branche speelt. “Wij promoten de branche, behartigen het belang van onze leden en houden rekening met allerlei innovatieve ontwikkelingen. Hoewel het nog best goed gaat, hebben we wel te maken met een flinke dip in de meubelindustrie. Bedrijven houden hun hart vast. In coronatijd gaf de consument nauwelijks geld uit aan de horeca of vakantie en juist wel aan het interieur, maar nu is dit andersom. Tegelijkertijd stijgen de huren en materiaalprijzen, en hebben we te maken met inflatie. Nu cao onderhandelingen dichterbij komen zijn dit de ingrediënten voor een uitdagend jaar.”

Spannende cao onderhandelingen
“Alles komt ineens tegelijk”, vat Kees de marktsituatie samen. “We zien dat vooral de meubelindustrie het moeilijk heeft. Hier hebben we omzetdalingen van 15%, soms wel 20% gehoord. Dat is heel fors. Als dat doorzet komen reorganisaties om de hoek kijken. Tegelijkertijd weten we dat er stevige cao onderhandelingen aankomen. Vanwege de inflatie zullen vakbonden aansturen op flinke loonsverhogingen. Dit is begrijpelijk, maar op die manier komen reorganisaties nog dichterbij. Het is een moeilijk dilemma, een spagaat, zo zou je kunnen zeggen. Het personeel is immers het kapitaal, waar bedrijven in geïnvesteerd hebben. Hier willen zij geen afscheid van nemen, zeker gezien de tekorten op de arbeidsmarkt.”

Hoewel het over de gehele breedte van de maakindustrie moeilijk is om goed personeel te krijgen blijft het aantal meubelmakers redelijk stabiel. “Nederland telt ongeveer 2.000 bedrijven met personeel. De groei zit met name in het aantal ZZP’ers, die zich aanbieden in de markt. Dit zijn soms mensen die vanuit hun hobby beginnen, of die zich als vakkracht verhuren aan andere bedrijven. Vooral grotere bedrijven maken gebruik van deze zelfstandigen, om flexibel te kunnen opschalen of afschalen. Aan het afschalen in moeilijke tijden zitten natuurlijk wel grenzen, omdat de vaste kosten van de meubelindustrie wel blijven bestaan.”


CBM stimuleert meubelbedrijven om te blijven investeren in nieuwe, én bestaande medewerkers

Het onderwijs verbinden met de beroepspraktijk
Ondanks de dip in de consumentenbestedingen benadrukt Kees hoe belangrijk het voor bedrijven is om contact te onderhouden met het scholenveld.
“Nogmaals, medewerkers zijn ons kapitaal. Het is belangrijk om hierin te blijven investeren. In samenwerking met het Hout- & Meubileringscollege, en ROC’s die meubelvakopleidingen verzorgen, werken wij aan de groei van het aantal vakbekwame meubelmakers. “Wij hebben het geluk dat we als één van de weinige branches in Nederland een eigen vakschool hebben. Dat is een enorme luxe en daar zijn we als CBM hartstikke trots op. Logisch dus dat ik in de raad van toezicht van het HMC zit. Daarnaast onderhandelen wij als werkgeversorganisatie mee over de inhoud van het vakonderwijs. We vinden het belangrijk om innovaties en ontwikkelingen zo snel mogelijk door te voeren in de meubelvakopleidingen, in scholingstrajecten en in de beroepspraktijk. Dan gaat het over nieuwe machines, digitalisering, maar zeker ook over duurzaamheid en de circulaire economie. Vijf jaar geleden was dit thema nog nauwelijks een onderwerp nu is het één van de belangrijkste innovatieve thema’s in de branche. Ik vind het cruciaal dat studenten en toekomstige medewerkers zich hier ook bewust van worden. Hoe kun je circulair ontwerpen? Welke materialen kies je? Hoe ga je met afval om? Om dit onder de aandacht te brengen gaf onze adviseur innovatie – Dirk van Deursen – hier recent een masterclass over voor HMC docenten.”


Het aantal meubelmakers redelijk stabiel.

Doe mee aan Wood Loop!
Recycling is dus een erg belangrijk thema in de meubelindustrie. “Hiervoor heeft CBM het initiatief Wood Loop opgezet. Dit is een inzamel- en hergebruiksysteem van spaanplaat en mdf. Met de verzamelde resten van spaanplaat wordt nieuwe spaanplaat gemaakt. Kleine ondernemers kunnen hier op een laagdrempelige manier aan meedoen. We zetten kratten bij hen neer, waarin zij hun houtafval gescheiden kunnen inzamelen. Door de QR code op de kratten te scannen kunnen de bedrijven bijhouden hoeveel houtresten zij inleveren en hoeveel CO2 dit bespaart.

Een eenvoudige manier om te laten zien hoe je circulair bezig bent. Neem dus vooral contact met ons op om mee te doen. This is the moment!”


Met de Wood Loop app kunnen bedrijven bijhouden hoeveel houtresten zij inleveren en hoeveel CO2 dit bespaart.

Meubelbedrijven kunnen betrokken blijven bij de opleiding en scholing van nieuwe personeelsleden door aanwezig te zijn op open dagen van scholen. Maar natuurlijk ook door het aanbieden van stageplaatsen of leerwerkplekken. “Daarnaast heeft CBM zeven regionale samenwerkingsverbanden met elk een eigen bestuur en aangesloten lidbedrijven. De bedrijven leiden BBL-leerlingen op in een constructie van vier dagen werken en één schooldag. CBM verzorgt de administratie en verzuimbegeleiding van de leerlingen en ondersteunt de regionale besturen. Zo nemen wij de bedrijven veel werk uit handen.”

Bijscholing net zo belangrijk
Het is volgens Kees ook erg belangrijk dat bestaande medewerkers zich blijven ontwikkelen. “Steeds meer gaat het niet alleen om ‘wat kan ik verdienen’, maar ook om ‘wat kan ik leren’.” Er zijn verschillende subsidieregelingen om te blijven investeren in scholing. Bedrijven die vallen onder de Meubel cao, kunnen gebruikmaken van gesubsidieerde cursussen en trainingen van het Expertise Centrum Meubel (ECM). CBM en ECM werken nauw samen om opleiding en scholing te stimuleren en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Daarnaast biedt ook het HMC opleidingstrajecten aan onder de noemer HMC next, met cursussen die medewerkers na hun diplomering kunnen volgen om op een hoger niveau te komen. Als CBM stimuleren wij samen met ECM onze meubelbedrijven zodat zij blijvend investeren in nieuwe, én bestaande medewerkers.”


Kees Hoogendijk, directeur van Koninklijke CBM.