Nieuwsbericht

Update cao-onderhandelingen: eindbod gedaan, nog geen akkoord

Profielfoto van Dick Roodenrijs
11 januari 2024 | 3 minuten lezen

Eindbod 10 januari 2024

Zoals afgesproken hebben CBM, FNV en CNV gisteren verder gesproken over een nieuwe cao voor 2024. Op 12 december waren de onderhandelingen zo goed als vastgelopen.

Gisteren heeft CBM een eindbod neergelegd, dat als volgt luidt:

Duur: 12 maanden, van 1 januari 2024 t/m 31 december 2024.

Loon: per 1 januari 2024: verhoging van 5,5% over de loonschalen en de daadwerkelijke lonen.

Per 1 februari 2024: verhoging van de maandloonschalen en de daadwerkelijke lonen op maandbasis met € 50,00 bruto.

Reiskostenregeling: introductie van een reiskostenvergoeding voor woon/werk verkeer van € 0,23 per kilometer (mits fiscaal toegestaan) van 10 tot 30 kilometer enkele reis. Gelijke en gunstigere reiskostenregelingen kunnen blijven bestaan.

Stagevergoeding: introductie van een verplichte stagevergoeding voor stagiairs (geen werknemers) van minimaal € 250,00 per maand bij een fulltime omvang van 5 dagen per week.

Protocolafspraken:

  1. 58+ regeling: gedurende de looptijd van de cao onderzoeken of de regeling van artikel 37 van de cao wat betreft tekst, procedure en uitvoering vereenvoudigd kan worden.
  2. Gedurende de looptijd van de cao onderzoeken of er een collectieve aanvullende zorgverzekering via het sociaal fonds kan worden afgesloten, financierbaar binnen 0.9% premie van de loonsom.
  3. Gedurende de looptijd van de cao onderzoeken of de introductie van een jaaruren norm een werkbaar alternatief kan zijn voor de huidige systematiek van compensatie met roostervrije tijd bij afwijkende arbeidsduur van de werkweek van 37,5 uur per week (bij een werkweek 40 uur: 19 roostervrije dagen en bij een werkweek van 38,75 uur: 12 roostervrije dagen).

De overige voorstellen (behoudens de redactionele voorstellen) uit de respectievelijke voorstellenbrieven dan wel gedaan gedurende de afgelopen (5) onderhandelingsrondes vervallen bij acceptatie van het eindbod van CBM door FNV en CNV Vakmensen.

Hoe nu verder?
FNV en CNV gaan nu in overleg met hun cao-commissies over dit eindbod. Wat daar uitkomt weten we (nog) niet. CBM hoopt dat het voorgelegd wordt aan de achterban van de bonden met minimaal een neutraal advies. Het enige wat nu zeker weten is dat een eventueel akkoord niet op tijd zal zijn voor de verloning van januari 2024.

Dat betekent dat er vooralsnog geen cao-verhoging per 1 januari is. Zoals in de vorige cao-update na 12 december gemeld, kan je wel alvast verhogen, bijvoorbeeld met 5,5% (maar minder of meer kan natuurlijk ook) zonder de garantie dat dit ook daadwerkelijk de cao-verhoging wordt van 1 januari. Mocht er geen verhoging of uiteindelijk een lagere worden afgesproken, dan kan je het verschil niet meer terugvorderen. Mocht je geen verhoging of een lagere dan 5,5% doorvoeren per 1 januari en er komt alsnog een akkoord, houdt dat in dat er in februari eenmalig een nabetaling zal moeten worden gedaan. Ons advies over hoe om te gaan met een loonsverhoging per 1 januari 2024, lees je hieronder nog een keer.

Advies als je de lonen wel verhoogt
Dat er (vooralsnog) geen cao-loonsverhoging is afgesproken, betekent niet dat je als werkgever geen loonsverhoging kan afspreken met je medewerkers per 1 januari 2024 of later in 2024. CBM kan zich heel goed voorstellen dat je dat wel afspreekt.  Om te voorkomen dat je deze loonsverhoging niet mag verrekenen met een latere verhoging in de cao, raden we aan schriftelijk met je werknemers overeen te komen dat deze loonsverhoging zal worden verrekend met een, eventueel later in een nieuwe cao overeen te komen, contractloonstijging.

Voorbeeld tekst:
“Met ingang van 1 januari a.s. verhogen we je salaris met …. %, hoewel er nog geen cao-loonsverhoging is afgesproken. Mocht er op enig moment alsnog een cao-loonsverhoging worden afgesproken in 2024 zal de verhoging die je nu krijgt worden verrekend met de cao-verhoging die dan wordt afgesproken.”

Stijging minimumloon en introductie minimumuurloon, de consequenties voor de cao
De wettelijke stijging van het minimumloon met 3,75% en de introductie van een wettelijk minimumuurloon van bruto € 13,27, heeft nu al consequenties voor sommige cao-loonschalen en treden.

De  juiste interpretatie van de doorberekening van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari was ook op 10 januari onderwerp van gesprek en daar is inmiddels duidelijkheid en overeenstemming over. 

Uitgaande van een de wekelijkse arbeidsduur van 37,5 uur (artikel 33 lid 1 van de cao) gedurende 5 dagen per week van 7,5 uur bedraagt het minimum toetsloon (21 jaar en ouder) op maandbasis € 2172,96 bruto per maand.  

In de systematiek van onze cao kan het uurloon dan lager uitvallen dan € 13,27 (bijvoorbeeld € 2172,96: 4,348: 40 = € 12,49)

Door de compensatie in ADV (19 dagen bij 40 uur (14 meer dan de norm van 37,5 uur) en 12 dagen bij 38,75 uur (7 meer van de norm van 37,5 uur) toegestaan.  

De loontabellen per 1 januari 2024
Wij hebben toegezegd je tijdig te informeren over de juiste berekening van de lonen in januari en de consequenties voor het huidige loongebouw. Daarvoor heb je de juiste loontabellen per 1 januari nodig. Daarnaast is het goed om de tabellen te ontvangen, uitgaande van een verhoging van 5,5% per 1 januari. Deze zijn nog niet helemaal compleet, maar je ontvangt deze morgen, nog voor het weekend dus.