Bonden trekken stekker uit cao-onderhandelingen
CBM en bonden praten vooralsnog niet verder
Op 9 december jl. tijdens de 4e cao-onderhandelingsronde hebben de bonden aangegeven niet verder te willen praten over een nieuwe cao. Zij gaven aan te weinig beweging te zien bij de werkgevers en een visie op de toekomst van de sector en de arbeidsvoorwaarden in de sector vanuit CBM te missen.
CBM-visie op arbeidsvoorwaarden
Die visie is er wel. Binnen het cao-overleg afspraken maken op de hoofdpunten loonontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit, met als doel een verantwoorde concurrerende loonontwikkeling in een toekomstbestendige sector met gezonde bedrijven en gezonde werknemers met voldoende autonomie en toekomstperspectief. Op bedrijfsniveau kunnen heel goed afspraken gemaakt worden tussen werkgevers en werknemers op een aantal minder in het oog springende arbeidsvoorwaarden. Dat moeten we vooral zo laten, het ene bedrijf is immers het andere niet.
Vanuit deze overtuiging heeft CBM met de bonden de afgelopen jaren heel wat mooie arbeidsvoorwaarden kunnen afspreken, zoals een nieuw functiegebouw, een nieuw loongebouw met een uitbreiding van treden en functiegroepen, het project ‘schaven aan je toekomst’, een opleidingsbudget voor werknemers ad. € 1.000 per jaar, een RVU-regeling, een 58+ regeling, pensioenafspraken in het nieuwe stelsel vervat in het transitieplan, een stagevergoeding, een periodiek medisch onderzoek en in de laatste cao een reiskostenvergoeding woon-werk verkeer.
Cao-overleg 2025 en verder tot nu toe
Het cao-overleg van dit jaar vindt plaats in een periode waarin de sector het moeilijk heeft en veel bedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden. CBM vindt dat de loonafspraken voor 2025 en verder weer gekoppeld moeten worden aan de bedrijfseconomische situatie. Tegelijk ziet CBM dat het loongebouw, vooral aan de onderkant, door de sterke stijging van het minimumloon, vaak tegen dat minimumuurloon aan schuurt. Ook per 1 januari a.s., zullen sommige schalen weer aangepast moeten worden aan de stijging van het minimumloon met 2,75 % per diezelfde datum.
Om het budget te laten landen waar het thuishoort (bij lagere lonen) en om het loongebouw alvast een boost te geven, heeft CBM voorgesteld om de verhoging voor de komende cao alleen af te spreken over de schalen, met dien verstande dat iedereen die meer dan het maximum in zijn of haar schaal verdient, in ieder geval de verhoging krijgt over het schaalgedeelte van zijn of haar salaris. Op die manier groeien de schalen en de reële lonen langzaam naar elkaar toe. Daar wilden de bonden niet helemaal in meegaan, maar een aftopping van het salaris gedeelte boven de schaal leek bespreekbaar.
Concreet heeft CBM op 9 december jl. ten opzichte van de vorige rondes een stap gezet door een cao voor te stellen van 18 maanden, van 1 januari 2025 tot 30 juni 2026, met een verhoging van de schalen van 3,5% per 1 februari 2025 en 1,75% op de schalen per 1 februari 2026.
Verder waren we het eens of benaderden we elkaar op een aantal punten, zoals een protocolafspraak over een onderzoek naar het loongebouw samen met AWVN met als doel een toekomstbestendig loongebouw die niet bij elke verhoging van het minimumloon moet worden aangepast, een protocolafspraak over de continuering van de RVU regeling per 1 januari 2026, beperking opbouw bovenwettelijke vakantiedagen in het 2e ziektejaar, uitbreiding van het rouwverlof, overwerkvergoeding voor parttimers (onontkoombaar door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie), uitbreiding van het rouwverlof en indexering van de thuiswerkvergoeding.
Hoe nu verder?
Voor FNV en CNV gaf onze inzet blijkbaar onvoldoende aanknopingspunten om nog verder te praten over een nieuwe cao. Dat heeft CBM verrast. Ook omdat we op 26 november, na constructief overleg, nog samen met de bonden optimistisch naar 9 december uitkeken.
Voor nu is het niet duidelijk of en wanneer het overleg weer vlot getrokken kan worden. FNV en CNV zijn aan zet.
Advies als je de lonen wel verhoogt
Dat er (vooralsnog) geen cao-loonsverhoging is afgesproken, betekent niet dat je als werkgever geen loonsverhoging kan afspreken met je medewerkers per 1 januari 2025 of later in 2025. CBM kan zich heel goed voorstellen dat je dat wel afspreekt. Om te voorkomen dat je deze loonsverhoging niet mag verrekenen met een latere verhoging in de cao, raden we aan schriftelijk met je werknemers overeen te komen dat deze loonsverhoging zal worden verrekend met een, eventueel later in een nieuwe cao overeen te komen, contractloonstijging.