Nieuwsbericht

Economische missie naar Polen

Profielfoto van Kees Hoogendijk
10 januari 2024 | 2 minuten lezen

Ben je actief in de maakindustrie, agri-technologie of duurzame mobiliteit? En wil je de kansen onderzoeken voor zakendoen, nearshoring of verbetering van je toeleveringsketen in Polen? Ga dan mee met deze economische missie van 9 tot en met 12 april 2024 in Polen. Deze missie staat onder leiding van Geoffrey van Leeuwen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ingrid Thijssen (voorzitter van VNO-NCW) is zakelijk missieleider.

Waarom meegaan?
Doordat de minister en de voorzitter van VNO-NCW aanwezig zijn, kan je op hoog niveau netwerken. Ook kan je contracten zoals een intentieverklaring of 'Memorandum of Understanding' ondertekenen waar zij bij zijn. Dat geeft extra zichtbaarheid aan jouw project of investering.

Voor wie?
Deze economische missie staat open voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties die actief zijn in de sectoren hieronder.

  • Maakindustrie;
  • Agri-technologie;
  • Duurzame mobiliteit.

Vrouwelijke ondernemers die actief zijn in deze sectoren, zijn in het bijzonder uitgenodigd om mee te gaan met deze missie.

Marktkansen in Polen
Polen is een belangrijk handelsland voor Nederland. In 2022 exporteerde Nederland voor € 21,9 miljard naar Polen. Polen exporteerde naar ons land voor € 16,4 miljard. Er zijn veel redenen waarom Polen aan Nederland veel marktkansen biedt:

  • Polen heeft bijna 38 miljoen inwoners. En is daarmee het 5e grootste land binnen de Europese Unie (EU). 
  • Polen heeft de 6e grootste economie binnen de EU. De Poolse economie groeit ook nog eens goed: in 2022 met 5,1%. 
  • De nieuwe Poolse regering gaat veel investeren in de kenniseconomie, vooral in duurzame sectoren. 
  • De beroepsbevolking is hoogopgeleid, spreekt Engels en werkt tegen redelijke lonen. 
  • Polen ligt centraal in Europa en heeft een sterke infrastructuur.
  • De economie is 'gezond': zij is goed verdeeld over meerdere sectoren.
  • De overheid wil meer investeerders. Zij biedt daarom uitgebreide hulp om goede (productie)locaties te vinden, investeringsfondsen en aantrekkelijke financiële regelingen zoals grote belastingvoordelen en subsidies.

Kosten
Meld je aan voor deze missie. Aanmelden kan tot en met zondag 28 januari 2024. Deelname kost € 950 per organisatie. Je mag maximaal 2 personen per bedrijf/organisatie aanmelden. 1-op-1-matchmaking bieden wij alleen per bedrijf/organisatie en binnen een sectorprogramma. Als 2 personen van dezelfde organisatie deelnemen, dan meldt iedere persoon zich apart aan. Mogelijke tolkkosten, reis- en verblijfkosten en persoonlijke transfers zijn voor eigen rekening en risico.
Deelname staat alleen open voor Nederlandse bedrijven en organisaties die passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze economische missie.

Meer informatie over deze missie?
Meer informatie over deze missie is te vinden op de website van de RVO. Aanmelden kan tot 28 januari 2024.