Werkstress & werkdrukÂ
Werkstress
Werkstress kan worden veroorzaakt door een teveel aan stressoren of tekort aan energiebronnen. Voor het bepalen van stappen om werkstress aan te pakken, kunnen kwalitatieve gesprekken met medewerkers zinvol zijn. Waar lopen zij precies tegenaan op de werkvloer en hoe kan werkstress volgens hen aangepakt worden? Door medewerkers te betrekken bij oplossingen ontstaat een groter draagvlak, wat een positieve uitwerking heeft op de effectiviteit van de vervolgstappen.
Onder werkstress vallen ook een aantal psychosociale arbeidsbelasting (PSA) factoren. Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verplicht om PSA factoren te voorkomen en medewerkers hier tegen te beschermen. Onder PSA vallen alle factoren die op het werkstress kunnen veroorzaken, denk aan agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. Het instellen van een vertrouwenspersoon binnen de organisatie of de toegang tot een extern vertrouwenspersoon is erg belangrijk. Ook kan een vertrouwenspersoon van de arbodienst ingeschakeld worden.
Werkdruk
Werkdruk wordt veroorzaakt door de hoeveelheid of de inhoud van het werk én het vermogen om dit werk uit te voeren. Met andere woorden: beschikken jouw medewerkers over de juiste vaardigheden, opleidingen en instructies? En zijn de werkprocessen goed en effectief ingedeeld?
Een te hoge werkdruk kan op termijn ook leiden tot werkstress. Daarom is het belangrijk dat je jouw medewerkers de ruimte geeft om werkdruk aan te kaarten. Denk met elkaar na over de mogelijkheden inzake het verlagen van de werkdruk. Bijvoorbeeld door het werk anders in te richten of de taken beter op de kennis en vaardigheden van de medewerker af te stemmen. Opleiden kan hier ook een rol in spelen.
Neem voor meer informatie of advies gerust contact met ons op.