Na afwijzen eindbod schrijven FNV en CNV Koninklijke CBM aan, CBM reageert

Tussen het afwijzen van het eindbod en nu, hebben de bonden de actiebereidheid gepolst bij hun achterban. Dat gebeurt in zogenaamde driekwart vergaderingen. In een driekwart vergadering besluiten de leden of ze wel of geen actie gaan voeren. Wanneer driekwart van de aanwezigen vóór acties stemt, is er voldoende bereidheid om acties te gaan organiseren.
Bij FNV heeft een grote meerderheid inmiddels vóór acties gestemd. FNV constateerde een kentering ten opzichte van de afgelopen jaren, de actiebereidheid neemt toe.
Ook bij CNV zitten de driekwart vergaderingen erop, maar daar kwam uit dat er getalsmatig onvoldoende draagvlak is om in actie te komen. Er is wel grote zorg over de loonontwikkeling en de opgelopen achterstand in de afgelopen jaren. CNV kan geen nieuwe cao tekenen, omdat het door CBM uitgebrachte eindbod door de achterban van CNV is afgewezen.
FNV heeft Koninklijke CBM aangeschreven en aangegeven dat een oplossing in overleg de voorkeur heeft boven collectieve acties. FNV geeft aan dat het in belang van beide partijen is dat er een cao komt en bereid te zijn daarover in gesprek te gaan. Zij hebben daarbij aangegeven dat als zij uiterlijk woensdag 30 april 2025 geen reactie ontvangen met de bereidheid tot een beter bod, zij genoodzaakt zijn een ultimatum te stellen en daarbij terug te vallen op hun oorspronkelijke voorstellen zoals verwoord in hun voorstellenbrief.
Ook CNV heeft Koninklijke CBM aangeschreven en namens hun leden hebben ze een indringende oproep aan het bestuur en de onderhandelingsdelegatie van CBM gedaan om met een beter cao-bod te komen. Een cao-bod dat recht doet aan onder meer de zorg over de koopkracht onder de medewerkers in de sector, zodat we alsnog een cao in de sector kunnen afsluiten en de rust kan terugkeren.
De werkgeversdelegatie en het CBM-bestuur hebben zich de afgelopen dagen beraad over de binnengekomen reactie en inmiddels, zowel richting FNV als CNV, als volgt gereageerd:
In de vergadering van 26 februari hebben we de mogelijkheid van een eindbod met een percentage op de brutolonen besproken, omdat een direct resultaat tussen werkgevers en bonden er niet in zat. Daarvoor hadden we geen mandaat en we zijn om die reden in overleg gegaan met het CBM-bestuur, resulterend in het eindbod van 10 maart jl. Voor ons teleurstellend dat dit door jullie achterbannen is afgewezen. Met het eindbod hebben we aangegeven uit onderhandeld te zijn en op de grens van ons mandaat te zijn aangeland. Ook CBM vindt een nieuwe cao belangrijk, maar wel onder redelijke voorwaarden, die recht doen aan de bedrijfseconomische situatie in de sector. Door de afwijzing van het eindbod is deze van tafel. Het heeft op dit moment voor ons alleen zin om weer met elkaar in gesprek te gaan als jullie mogelijkheden zien er toch uit te komen op basis van ons mandaat. Varianten in looptijd zijn dan bespreekbaar. We horen graag of jullie daartoe mogelijkheden zien.
Deze reactie is gisterenmiddag 30 april, naar de bonden gestuurd. We wachten de reactie(s) nu af en zullen jullie uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Dick Roodenrijs