Als je een zzp’er inhuurt dan leg je de afspraken vast in een overeenkomst. Wij hebben de overeenkomst aanneming van werk en de overeenkomst van opdracht geactualiseerd. Je treft deze modelovereenkomsten bij dit nieuwsbericht aan.
Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan kunnen de (financiële) gevolgen groot zijn. In dit artikel gaan we in op wat mogelijke risico’s in het geval van schijnzelfstandigheid kunnen zijn.
Aanvraag CBM-lidmaatschap van deze week: Matim Haard en Interieur
Van een aantal leden hebben wij de vraag gekregen of wij modelovereenkomsten voor zzp’ers beschikbaar hebben. Wij hebben een modelovereenkomst van opdracht en een modelovereenkomst aanneming van werk die in het verleden zijn goedgekeurd door de Belastingdienst beschikbaar.
De Belastingdienst heeft vorige week de “Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties beslis-en afwegingskader’’ gepubliceerd. Hierin geeft de Belastingdienst meer duidelijkheid over hoe zij arbeidsrelaties tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zal beoordelen op basis van de huidige wetgeving en de uitspraak van de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest.
Op donderdag 14 november organiseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst twee webinars over zzp en schijnzelfstandigheid. In deze webinars geven medewerkers antwoord op vragen over wanneer sprake is van loondienst of zzp. En wat er verandert als de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer volledig gaat handhaven.
Op 13 september heeft de Hoge Raad een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Den Haag bevestigd, waarin werd geoordeeld dat de tijd die een werknemer voorafgaand aan zijn dienst aanwezig moet zijn, gezien moet worden als werktijd. De werknemer is immers beperkt in zijn mogelijkheden zijn tijd aan eigen zaken te besteden. Dit betekent dat werkgevers...
Het is niet altijd duidelijk of sprake is van loondienst of zzp. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft daarom de brochure ‘ZZP – ja of nee’ gepubliceerd.
De opheffing van het handhavingsmoratorium is één van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt volgens het kabinet bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. De Belastingdienst is voornemens om op 1 januari 2025 te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid.
Juridisch advies nodig? De juristen van CBM adviseren je over de meest uiteenlopende vraagstukken. Je kunt bij ons terecht met vragen over arbeidsrecht, algemene voorwaarden, contractbeoordelingen, informatie over privacy zaken, modelovereenkomsten en meer. Heldere en praktische adviezen op maat, dat is waar je op kunt rekenen.