Verzuim: trends en ontwikkelingen

De afgelopen jaren hebben werkgevers in Nederland -ook in onze branche- te maken met stijgend verzuim. Vaak liggen hier mentale klachten aan ten grondslag. Denk aan (werk)stress, burn-out en andere psychische klachten. Opvallend is dat dit voorkomt bij alle leeftijdscategorieën en in toenemende mate bij jongeren. Door de aard van de werkzaamheden en vergrijzing in de branche neemt ook het risico op verzuim door fysieke klachten toe. 

Bovenstaande blijk ook uit de brancherapportage naar aanleiding van de uitgevoerde Persoonlijke gezondheidschecks van &Niped, met subsidie aangeboden aan bedrijven in de branche. In de brancherapportage van 2022 komt naar voren dat de vier factoren die het meeste risico op verzuim en productiviteitsverlies geven werkstress, burn-out, verminderde vitaliteit en rugklachten zijn.

Werkstress
Werkstress wordt veroorzaakt door een disbalans in energiebronnen en stressoren. Factoren die werkstress kunnen veroorzaken zijn onvoldoende ontwikkelmogelijkheden (41% van de medewerkers uit de branche ervaart een beperkt aanbod vanuit de werkgever, dit ten opzichte van 40% bij de benchmark). En 51% geeft aan dat het niet lukt om van de geboden mogelijkheden gebruik te maken (tov 49% benchmark). Werkstress wordt ook ervaren door ongewenst gedrag, met name door ontneming van bevoegdheden en/of werk, beledigingen en spottende grapjes. Daarnaast kenmerkt werkstress zich ook nog door de geestelijke belasting (precies werken, veel onthouden en werkt vraagt veel concentratie).  

Burn-out
Een burn-out wordt gezien als een uitputtingsreactie van zowel lichaam als geest als gevolg van stress. Symptomen van een burn-out zijn uitputting, cynisme ten opzichte van het werk of collega’s en verminderde prestaties en zelfvertrouwen. In onze branche valt op dat werknemers in de categorie 18 tot 30 jaar meer burn-out klachten ervaren dan werknemers in andere leeftijdscategorieën.

Verminderde vitaliteit 
Verminderde vitaliteit kenmerkt zich door een lager energieniveau en minder veerkracht en heeft met name impact op de productiviteit. Vitale medewerkers zijn belangrijk voor een organisatie en het is daarom van belang om voldoende ontwikkelmogelijkheden, zelfstandigheid en sociale steun te bieden. Dat klinkt vaak makkelijker dan gedaan, want hoe bevorder je de zelfregie van een medewerker of een goede balans tussen energie en stressoren? De adviseurs duurzame inzetbaarheid denken hier graag over mee. 

Rugklachten
Medewerkers uit onze branche ervaren meer dan de benchmark belemmering door rugklachten. Dit is gezien de werkzaamheden niet gek, maar wel zorgwekkend. Rugklachten worden veroorzaakt door verhoogde fysieke belasting zoals zwaar tillen en draaien of in een ongemakkelijke houding werken. Het bieden van een goede werkplek, het inzetten van tilhulpmiddelen en voldoende rustmomenten is erg belangrijk.

Met het oog op duurzame inzetbaarheid spelen wij vanuit het project Schaven aan Jouw toekomst in op bovenstaande aspecten. We bieden meerdere mogelijkheden -zowel bedrijfsspecifiek als individuele trajecten- om het verzuim binnen jouw organisatie en de mogelijkheden van preventie en interventies zichtbaar te maken. 

Dit is mogelijk via de gezondheidscheck en het STEP-traject waarin de fysieke belasting op de werkplek wordt onderzocht.