58+ regeling

Werkgevers en werknemers in de meubelindustrie hebben in artikel 37 van de cao afspraken gemaakt over de zogenaamde 80-90-100-regeling. Deze regeling biedt de mogelijkheid om 20% minder te gaan werken voor werknemers van 58 jaar en ouder met behoud van pensioenopbouw.

20% minder werken als je 58 jaar of ouder bent
Als je als werknemer 58 jaar of ouder bent, mag je 20% minder gaan werken. Bijvoorbeeld vier in plaats van vijf dagen. Heeft de werknemer al een werkweek van vijf dagen dan mag hij minder uren gaan werken. Dit moet wel passen binnen het rooster van het bedrijf. 

Hoe kan een werknemer 20% minder gaan werken?
De werknemer kan 20% minder gaan werken door vrije dagen te gebruiken. De werknemer kan de volgende vrije dagen gebruiken die hij nog heeft:

  • vakantiedagen
  • extra dagen die de werknemer krijgt vanwege zijn leeftijd 
  • roostervrije dagen die nog niet zijn ingepland (roostervrije dagen die voor het hele bedrijf gelden kunnen niet worden gebruikt)

Wanneer de werknemer te weinig vrije dagen heeft om minder te gaan werken, dan kan de werknemer vrije dagen of uren bijkopen. De werknemer heeft dan op die dagen of uren onbetaald verlof.  

Om te berekenen wat het kost om een dag te kopen vermenigvuldig je het uurloon met het aantal uren van een werkdag. Het bedrag dat het kost om dagen of uren bij te kopen haal je vervolgens af van het jaarloon. Het bedrag dat er dan overblijft aan jaarloon deel je door twaalf maanden. Dat bedrag krijgt de werknemer per maand, zodat hij/zij elke maand hetzelfde loon krijgt.

De werknemer die gebruik maakt van de 58+ regeling blijft zijn vakantie- en roostervrije dagen opbouwen over het aantal uren dat hij werkte voorafgaand aan het gebruik maken van de regeling. De arbeidsomvang in het contract zal ook niet worden aangepast. Afhankelijk van de situatie in het bedrijf -wel of geen collectieve bedrijfssluiting in zomer en rond kerst en het aantal extra vrije dagen waar een werknemer volgens de cao recht op heeft- kan bepaald worden hoeveel dagen er gekocht moeten gaan worden. De meest gunstige situatie is vier dagen van acht uur werken omdat er dan minder dagen gekocht hoeven te worden. Door vrije dagen te gebruiken en dagen bij te kopen kan de werknemer een werkweek van (meestal) 80% realiseren. 

Compensatie pensioenpremie 
Als een werknemer dagen of uren koopt om een kortere werkweek te realiseren, dan krijgt de werknemer minder loon en bouwt hij ook minder pensioen op. Het pensioenfonds compenseert 20% van de totale premie die werknemer en werkgever betaalde voorafgaand aan het ingaan van de 58+ regeling. Zo wordt het mogelijk om in de 58+ regeling te komen tot: meestal 80% werken, rond de 90% loon (afhankelijk van het aantal gekochte dagen) en 100% pensioenopbouw. De aanvulling op de pensioenopbouw wordt uit een apart beschikbare reserve bij het pensioenfonds betaald. De aanvraag dient de werknemer jaarlijks via de werkgever in. Werknemer kan dan bepalen hoeveel dagen hij zou willen kopen. De dagen worden in overleg met de werkgever ingepland. 

Voorbeeldrooster en rekentool
CBM biedt relevante documenten aangaande de 58+-regeling aan, waaronder enkele voorbeeldberekeningen in de rekentool en een voorbeeldrooster. Hier is uitgegaan van een rooster met vakantiesluiting in de zomer en rond kerst. De vrijdag is als vaste vrije dag ingevuld. Dat kan afhankelijk van de situatie in het bedrijf ook een andere vaste of wisselende dag zijn. 

In de weken waarin een feestdag valt, zijn drie werkdagen ingeroosterd. Er hoeven minder vrije dagen gekocht te worden als er in die weken vier werkdagen worden ingeroosterd. Wil een werknemer naast de ingeroosterde dagen ruimte over houden om nog een aantal vrije dagen op te nemen, dan is er ook ruimte binnen deze regeling gecreëerd. Dat kan gemakkelijk met de onderstaande rekentool.

Het is verstandig om samen met de werknemer tijdig te overleggen als deze gebruik wil gaan maken van deze regeling uit de cao. Dan kan er een rooster worden gemaakt, dat past bij de optimale bedrijfsvoering.

Bekijk de rekentool, kalender en het aanvraagformulier.