Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip waar diverse (HR-gerelateerde) onderwerpen onder vallen. Deze onderwerpen zijn voor veel werkgevers herkenbaar: het gaat over de uitdagingen om het mogelijk te maken dat personeel fit, vitaal en vakbekwaam tot de pensioenleeftijd aan het werk kan blijven. Over het mee ontwikkelen met de veranderingen op o.a. technologisch gebied, automatisering, digitalisering en innovaties. Ook het omgaan met verschillende generaties op de werkvloer en aantrekken en behouden van personeel verdient aandacht. 

Stuk voor stuk onderwerpen waar geen kant-en-klare oplossingen voor zijn. We denken graag met je mee en adviseren je bij:  

  • Inventarisatie en bewustwording 
    Dat betekent dat we samen de zaken die bij jou in het bedrijf spelen rondom duurzame inzetbaarheid in kaart brengen, bijvoorbeeld aan de hand van een Scan duurzame inzetbaarheid of een open gesprek. Neem contact op met één van onze adviseurs om een afspraak te maken of om de scan te ontvangen. We bespreken de uitkomst met jou als werkgever en geven advies over vervolgstappen.
  • Inzet van middelen en instrumenten 
    We geven advies over de acties die bijdragen aan het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers (denk aan de Gezondheidscheck, training, coachting en trajecten op maat). 
  • Het creëren van omstandigheden die de inzetbaarheid bevorderen 
    Hierbij gaat het om de fysieke en sociale (arbeids-)omstandigheden (PSA: psychosociale arbeidsbelasting). Denk aan het voeren van goede gesprekken met medewerkers of het mogelijk maken van een prettige werkcultuur (door MTO, Leiderschapstraining of een DISC-traject). Ondersteuning op het gebied van de RI&E hoort hier ook bij.

Waarom aandacht voor duurzame inzetbaarheid?
Aandacht voor duurzame inzetbaarheid draagt bij aan het succesvol ondernemen van bedrijven in onze branche, omdat het:

  • de productiviteit van werknemers helpt te verhogen (fitter, vitaler en meer vakbekwaam)
  • bijdraagt aan preventie van verzuim
  • helpt om de instroom van personeel te bevorderen en uitstroom te beperken door het stimuleren en faciliteren van goed werkgeverschap

Opleiden en ontwikkeling is een belangrijke pijler, net als met aandacht luisteren naar wat medewerkers écht nodig hebben. Het gesprek aangaan over de onderwerpen om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is daarbij essentieel.

CBM heeft de krachten gebundeld met de vakbonden FNV en CNV om in samenwerking met Expertisecentrum Meubel zowel werkgevers als medewerkers te ondersteunen op het vakgebied van Duurzame Inzetbaarheid. Dit gaat via Schaven aan jouw Toekomst. Onder deze vlag zijn wij met meerdere adviseurs actief om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Dit gebeurt aan de hand van de thema’s vitaliteit & gezondheid,  vakkennis & (persoonlijke) ontwikkeling, arbeidsomstandigheden (veilig werken) en geldzaken.